Biodata Tun Dr. Mahathir: Kehidupan dan Perkhidmatan Ahli Politik Terunggul Malaysia

Tun Dr. Mahathir Mohamad ialah seorang tokoh politik terkenal di Malaysia. Beliau menjadi Perdana Menteri Malaysia yang keempat dan keenam, menjadikan beliau sebagai pemimpin yang paling lama berkhidmat dalam sejarah negara ini. Dilahirkan pada 10 Julai 1925 di Alor Setar, Kedah, beliau menerima pendidikan perubatan di Singapura dan kemudiannya mengamalkan bidang perubatan di Malaysia. Walau bagaimanapun, minatnya dalam politik mendorong beliau untuk beralih arah kerjaya. Beliau memegang jawatan Perdana Menteri selama 22 tahun dari 1981 hingga 2003. Tun Dr. Mahathir juga dikenali kerana usaha-usahanya dalam membangunkan negara dan membawa Malaysia ke peringkat global. Beliau adalah seorang pemimpin berkarisma dengan kepimpinan yang bijaksana dan banyak mencetuskan perubahan positif di Malaysia semasa beliau mentadbir negara.

Profil biodata tun dr mahathir

Tun Dr. Mahathir bin Mohamad dilahirkan pada 10 Julai 1925 di Alor Setar, Kedah. Beliau merupakan negarawan terkemuka Malaysia yang juga pernah memegang jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia selama 22 tahun. Tun Dr. Mahathir merupakan tokoh politik yang sangat berpengaruh dan menyumbang kepada pembangunan negara.

Riwayat Pendidikan

Pada tahun 1947, Tun Dr. Mahathir menamatkan pengajiannya dalam bidang perubatan dari King Edward VII College of Medicine di Singapura. Setelah tamat pengajian, beliau mula bekerja sebagai doktor di Hospital Kerajaan Alor Setar. Tun Dr. Mahathir kemudian melanjutkan pelajarannya di King George VI School of Medicine di Singapura dan lulus dengan ijazah kedoktoran pada tahun 1953.

Perjalanan Kerjaya

Selepas menamatkan pengajian, Tun Dr. Mahathir memulakan kerjaya politiknya dengan menjadi ahli parti UMNO. Beliau kemudiannya terpilih sebagai Ahli Parlimen. Pada tahun 1981, beliau menjadi Timbalan Presiden Parti UMNO dan pada tahun 1984, beliau dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia yang keempat. Selama menjadi Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir telah memperkenalkan pelbagai dasar dan inisiatif penting seperti Dasar Pembangunan Nasional, Proton dan Look East Policy.

Fakta Menarik biodata tun dr mahathir

Tun Dr. Mahathir merupakan Perdana Menteri tertua dalam sejarah Malaysia setelah kembali memegang jawatan tersebut pada usia 92 tahun pada tahun 2018. Beliau juga terkenal sebagai pemimpin yang tegas dan berwibawa serta pandai dalam berdiplomasi di peringkat antarabangsa.

Prestasi dan Penghargaan

Tun Dr. Mahathir telah menerima pelbagai anugerah dan penghargaan sepanjang hayat politiknya. Beliau menerima Anugerah Tokoh Maal Hijrah pada tahun 2019 dan pernah dinobatkan sebagai “Tokoh Muslim Dunia” oleh World Muslim Congress pada tahun 2017.

Username Media Sosial

Tun Dr. Mahathir aktif di media sosial dan boleh diikuti melalui akaun Twitter rasmi beliau @chedetofficial. Beliau juga mempunyai laman Facebook rasmi bertajuk “Dr. Mahathir bin Mohamad” yang seringkali dikemaskini dengan perkembangan terkini daripada beliau.

Hobi

Tun Dr. Mahathir memiliki minat dalam membaca buku, terutamanya buku berkaitan sejarah dan politik. Beliau juga gemar berkebun dan memancing sebagai hobi untuk menghilangkan tekanan dan mendapatkan ketenangan.

Kontribusi Sosial

Selain daripada kerjaya politiknya, Tun Dr. Mahathir juga aktif dalam menyumbang kepada masyarakat melalui persatuan-persatuan kebajikan dan amal. Beliau juga terlibat dalam penubuhan Yayasan Perdana yang bertujuan untuk memupuk kepimpinan dan kecemerlangan pelajar.

Kesimpulan

Tun Dr. Mahathir merupakan salah seorang negarawan terkemuka Malaysia yang telah memberikan sumbangan yang besar kepada pembangunan negara. Melalui pengalaman dan kepimpinannya, beliau telah mengubah landskap politik dan ekonomi Malaysia. Kesetiaannya terhadap negara dan ummah terus dikenang dan dihargai oleh rakyat Malaysia.

Soalan Lazim dan Jawapan

Berikut merupakan beberapa soalan lazim yang sering ditanya mengenai biodata Tun Dr. Mahathir:

1. Apakah nama penuh Tun Dr. Mahathir?

Jawapan: Nama penuh beliau ialah Tun Dr. Mahathir bin Mohamad.

2. Apakah jawatan yang pernah disandang oleh Tun Dr. Mahathir?

Jawapan: Tun Dr. Mahathir pernah memegang jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia.

3. Di manakah media sosial rasmi Tun Dr. Mahathir?

Jawapan: Beliau boleh diikuti melalui akaun Twitter rasmi @chedetofficial dan laman Facebook “Dr. Mahathir bin Mohamad”.

4. Apakah hobi yang disukai oleh Tun Dr. Mahathir?

Jawapan: Beliau suka membaca buku, berkebun, dan memancing.

5. Apakah sumbangan sosial yang telah diberikan oleh Tun Dr. Mahathir?

Jawapan: Beliau aktif dalam menyumbang kepada masyarakat melalui persatuan-persatuan kebajikan dan amal serta terlibat dalam penubuhan Yayasan Perdana.

Ini hanyalah beberapa soalan lazim mengenai biodata Tun Dr. Mahathir yang boleh memberikan gambaran awal tentang kehidupan beliau. Terdapat banyak lagi info menarik tentang beliau yang dapat ditemui dari sumber-sumber yang boleh dipercayai.

Photo of author

Team iBiodata

Team iBiodata.my terdiri daripada mereka yang mempunyai hobi untuk mengetahui tentang biodata artis. Dia mempunyai minat yang besar dalam dunia hiburan dan seni.