Biodata Tun Abdullah Ahmad Badawi: Mengenal Perdana Menteri Ke-5 Malaysia

Tun Abdullah Ahmad Badawi ialah seorang bekas Perdana Menteri Malaysia yang memimpin negara ini dari tahun 2003 hingga 2009. Beliau lahir pada 26 November 1939 di Kepala Batas, Pulau Pinang. Beliau mempunyai latar belakang pendidikan yang kukuh dalam bidang Ekonomi dan perkhidmatan awam yang panjang sebelum memasuki arena politik. Beliau dikenali sebagai tokoh politik yang santai, rendah hati, dan dihormati oleh banyak pihak.

biodata tun abdullah ahmad badawi

Profil Biodata Tun Abdullah Ahmad Badawi

Tun Abdullah Ahmad Badawi adalah bekas Perdana Menteri Malaysia yang ke-5. Beliau dilahirkan pada 26 November 1939 di Bayan Lepas, Pulau Pinang. Memegang gelaran “Tun” sebagai pengiktirafan atas sumbangan beliau kepada negara.

Beliau merupakan bekas ahli Parlimen kawasan Kepala Batas dan juga bekas Presiden UMNO. Tun Abdullah telah memainkan peranan penting dalam pemertahanan keselamatan negara, pembangunan ekonomi dan juga pemerkasaan rakyat Malaysia sepanjang kariernya.

Riwayat Pendidikan

Tun Abdullah Ahmad Badawi memulakan pendidikan awal di Sekolah Rendah Bayan Lepas dan seterusnya melanjutkan pelajaran di Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Mertajam. Selepas tamat sekolah menengah, beliau melanjutkan pelajaran di Universiti Malaya dan memperoleh Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Ekonomi.

Selain daripada kelayakan tersebut, beliau juga dianugerahkan gelaran doktor kehormat daripada beberapa universiti terkemuka di dalam dan luar negara, turut disertakan Universiti Birmingham, Universiti Essex, dan Universiti Ritsumeikan di Jepun.

Perjalanan Kerjaya

Selepas menamatkan pengajian di Universiti Malaya, Tun Abdullah Ahmad Badawi memulakan kerjayanya sebagai Penolong Setiausaha Tanah Negeri Pulau Pinang pada tahun 1964. Beliau kemudiannya telah berkhidmat di pelbagai jabatan termasuk di Kementerian Kewangan, Kementerian Pertahanan, dan Kementerian Dalam Negeri.

Pada tahun 1984, beliau telah dilantik menjadi Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna. Kejayaan dalam jawatan ini membawa beliau ke tangga peringkat seterusnya sebagai Menteri Pertanian dan Kemajuan Luar Bandar pada tahun 1986. Tun Abdullah sekali lagi menampilkan kepimpinan yang cemerlang dan pada tahun 1999, beliau dipilih sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Photo of author

Team iBiodata

Team iBiodata.my terdiri daripada mereka yang mempunyai hobi untuk mengetahui tentang biodata artis. Dia mempunyai minat yang besar dalam dunia hiburan dan seni.